- tai -

"Mitäs oikein huiskit tuolla 15-kiloisella salkokirveellä?"

shaolin kungfu guan dao weapon trainingKuuluisa esiintyjä ja taistelutaitojen harjoittelija Jet Li kerran sanoi: "Tuliase tekee sekunnin murto-osassa vuosikausien taisteluharjoittelun hyödyttömäksi".

Tänä päivänä harjoitelluissa perinteisissä taistelutaidoissa on kuitenkin yhä mukana paljon vanhaa aseharjoittelun perinnettä jo ajoilta, jolloin moderneja tuliaseita oltiin tuskin edes kuviteltukaan. Perinteisessä kungfussa aseharjoittelu on erityisen monipuolista. Miekat, sapelit, sauvat ja keihäät ovat vain jäävuoren huippu, ja monet harjoittelijat ylläpitävät yhä taitoja eksoottisemmillekin aseille, kuten esimerkiksi koukkuteräisille miekoille tai moniosaisille metallipiiskoille.

Tästä väistämättömästi nousevan kysymyksen voisi muotoilla vaikka seuraavasti: "kuinka todennäköistä on, että löydän itseni taistelukentältä raskaan pitkävartisen teräaseen kanssa puolustautumassa hyökkäävää ratsuväkiarmeijaa vastaan?".

Eli yksinkertaisemmin; miksi nykypäivänä pitäisi yleensä ylläpitää vanhoja aseperinteitä osana harjoitteluamme?

Siksi, koska yksi asia harjoittelussa ei koskaan muutu, eli se, että teemme sitä koska se on meille hyödyllistä. Katsotaanpa siis, mitä etua näiden "kuolleiden" asetaitojen säilyttämisestä voi meille olla.

Jaan tässä perinteisten kungfu-aseiden harjoittelusta saatavat hyödyt kolmeen kategoriaan:

  1. Voima
  2. Taistelutehokkuus
  3. Henkilökohtainen kehitys

Ensin ilmeisin, eli voima. Parhaimmillaan perinteinen aseharjoittelu vahvistaa kehoa tavoilla, joka on tehokasta, käytännönläheistä ja kokonaisvaltaista. Kungfu-aseharjoittelussa aseiden käyttö on tyypillisesti kehitetty vastaamaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin taistelutilanteisiin, joten tekniikoissa otetaan koko kehon liikkeestä todella kaikki irti. Lisäksi, raskaammat aseet kuten vaikkapa guan dao (kiinalainen sapeliteräinen seiväs), vaativat järjestelmällistä harjoitusta että niitä pystyy edes käyttämään oikein - kuvittele heiluttavasi raskaammanpuoleista painonnoston levytankoa nopeana lyömäaseena, niin saat hieman kuvaa millaista guan daon harjoittelu oikeasti on.

 

Miksi ikivanhaa aseharjoittelua tulisi ylläpitää nykypäivänä?

 

Aseharjoittelusta saatava voima tukee myös hienosti paljain käsin tehtäviä tekniikoita. Lihasvoima ei kuitenkaan ole ainoa hyöty, vaan hyvä asetreeni kehittää myös tarkkuutta, tasapainoa ja ketteryyttä, josta pääsemmekin toiseen hyötyyn, eli taistelutehokkuuteen. Monipuolinen aseiden osaaminen edistää hyvin kamppailun perustaitoja, eli vaikkapa oikeaa sijoittautumista, ajoitusta ja arviointikykyä. Lyömäaseilla taisteltaessa jokainen osa vastustajasta muuttuu kohteeksi, joka nostaa entisestään taistelutilanteen panoksia. Myös eräs kätevä lisähyöty kungfun asetreenissä on oppia käyttämään improvisoituja aseita. Tuskin kukaan meistä tulee koskaan joutumaan tosielämän itsepuolustustilanteeseen miekka tai keihäs kätevästi kädessä, mutta kuinka usein saatavilla voi olla takki, laukku, sateenvarjo, penkki, tai vaikkapa keppi maasta? Hyvä ja kattava asetreeni tarjoaa perusteet kaiken mahdollisen kättä pidemmän käyttämiseen itsepuolustuksessa, ja kungfusta löytyy jopa omistautuneita liikesarjoja edellä mainittujen arkisten esineiden taistelukäyttöön.

Kungfu-aseharjoittelu tarjoaa myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia henkilökohtaiseen tai henkiseen kehitykseen. Esimerkiksi kiinalainen miekka (jian) on aseena suhteellisen pieni ja kevyt, eikä sitä käytetä suoraan torjuntaan voimalla, vaan tekniikat tyypillisesti myötäilevät ja kiertävät vastustajan liikkeitä. Tehokas kungfu-miekan käyttö edellyttää suurta taitoa ja hallintaa, ja sen vaativa treeni soveltuu erinomasesti keskittyneen, rauhallisen mielen harjoittamiseen. Historiallisesti kungfussa miekkaa pidettiinkin oppineiden aseena, kun taas soturimunkeille leimallisin ase oli sauva.

On hyvä mainita, että suurin osa - ellei kaikki - näistä hyödyistä edellyttää oikeaa ja päämäärätietoista harjoittelua, jossa myös taistelupuoli on vahvasti läsnä. Jos siis satut löytämään opettajan jolta voit oppia oikeita perinteisiä asetaitoja, kannattaa olla kiitollinen mahdollisuudesta – voit saada paljon enemmän kuin vain mielenkiintoisen katsauksen taistelutaitojen historiaan.