Taijiquan on eräs väärinymmärretyimmistä taistelutaidoista.

taijiquan blog

Taijiquan (Tai Chi Chuan) on eräs väärinymmärretyimmistä taistelutaidoista maailmassa.

Suurin osa nykypäivän harjoittelijoista harjoittelevat Taijita (Tai Chi), joka on usein lähempänä tanssia tai kevyttä kuntoilua kuin taistelulajia. Onko siis ihme, että harva tietää Taijiquanin olevan tehokas itsepuolustustaito, tai sen olevan kokonaisvaltainen kungfu-tyyli, samoin kuin esimerkiksi Shaolin Kungfu, Wing Choon tai Hoong Ka?

Taijiquanin ytimessä on systemaattinen ja käytännönläheinen taisteluharjoittelu.

Moderneissa wushu-näytöksissä saatat nähdä Taijita esitettävän kauniisti ja näyttävästi, mutta enemmänkin näytösurheilun hengessä. Toisinaan sitä voi nähdä tehtävän hitaasti puistossa, joskus musiikin soidessa taustalla. Pariharjoittelu, jos sitä löytyy, tehdään usein kevyellä kontaktilla ilman järjestelmällistä panostusta käytännön itsepuolukseen. Usein oppilaat saattavat turvautua potkunyrkkeilyyn tai muihin taistelulajeihin, koska he eivät ole oppineet käyttämään oppimiaan Taijiquan-tekniikoita taisteluun.

Tämä on surullista, sillä aidolla Taijiquanilla on paljon tarjottavaa.

Tiedän omasta kokemuksestani, miten suuri ero Taijilla ja Taijiquanilla on. Aloitin itse harjoitteluni yli 20 vuotta sitten Taijilla. Olin onnekas, koska sain Taiji-tunneilla harjoitella zen-meditaatiota, vaikka emme taisteluharjoituksia tehneetkään. Myöhemmin mukana oli joitain push hands -harjoituksia pareittain.

Kun lopulta löysin kolmannen Sifuni, Shaolin-suurmestari Wong Kiew Kitin, ymmärsin ensimmäistä kertaa sen syvyyden, mitä aito Taijiquan voi tarjota. Se hämmästyttää minua edelleen, ja olen hyvin onnekas, että saan sekä harjoitella että opettaa tätä taitoa.

Taijiquanin ytimessä on systemaattinen ja käytännönläheinen taisteluharjoittelu, joka auttaa harjoittelijaansa kehittymään fyysisesti, emotionaalisesti ja henkisesti. Tämä kehitys kulkee käsi kädessä itsepuolustustaidon oppimisen kanssa.

Taijiquanin arvo taistelutaitona menee kuitenkin paljon pelkkää itsepuolustusta syvemmälle. Se antaa harjoittelijalleen välineet kehittyä parhaaksi versioksi itsestään.

 


Tulevat kurssit

Ei tapahtumia